DE "LUGTPOST" NEWSBLOG

                    20 september 2012

                     Lugtpost
 

    Het Nieuws uit Nederland

Nederland heeft dinsdag weer op de traditionele wijze  uitvoerig Prinsjesdag gevierd. Aanvankelijk was het  regenachtig in Den Haag en bezorgd keek men dan ook  naar de lucht. Waar was toch dat Oranjezonnetje? Nou, zo rondom de klok van 12 uur in de middag werd het  toch nog zonnig!

Den Haag

Vele duizenden vanuit het hele land waren naar Den Haag gekomen om er Prinsjesdag mee te beleven. Velen waren ook in hun traditionele Klederdracht gekomen en gaven zo extra veel kleur aan deze dag.

De Gouden Koets

De meesten waren natuurlijk gekomen om maar twee
zaken, namelijk het zien van de Gouden Koets en om na afloop aanwezig te zijn bij de Balkonscène op Paleis  Noordeinde. Ze troffen het, want het Weer klaarde dus  goed op en het Oranjezonnetje maakte het kleurrijker.

De Troonrede

Het bijzondere dit jaar van de troonrede was het
feit, dat het allemaal "oud nieuws" was. Nog voor de  verkiezingen had een meerderheid van de Tweede Kamer  namelijk besloten om te voldoen aan te regels uit  Brussel om het tekort voor 2013 onder de 3 procent te  houden. Dat was het zogenaamde "Kunduz akkoord".

Hoeden

De begroting voor 2013 was daarmee dus al rond en men kon zich voorlopig op andere zaken richten. De dames  waren zoals elk jaar op Prinsjesdag weer in de ban van hoeden. Ze waren er ook dit jaar weer tot in het extreme toe. Ook dat hoort bij onze Prinsjesdag!

Balkonscène

Ook traditioneel is dat de Koninklijke Familie bij terugkomst op Paleis Noordeinde even op het balkon  verschijnt. Daar waren ook veel Oranjefans voor naar  Den Haag gekomen. Ze werden op hun wenken bediend. Al  snel verscheen de Koninklijke Familie op het balkon.

Zwaaien

Koningin Beatrix, Prinses Máxima samen met Kroonprins  Willem-Alexander, Prins Constantijn met echtgenote  Prinses Laurentien en Prinses Margriet met haar man   Pieter van Vollenhoven zwaaiden langdurig naar het  publiek voor de hekken van Paleis Noordeinde. Dit  werd door het Oranjepubliek zeer gewaardeerd.

Verkiezingen

De Verkiezingen in Nederland zijn inmiddels al weer  een week oud en zoals u weet waren de verschuivingen  groot. De Liberalen (VVD 41 zetels) en de Socialisten (PvdA 38 zetels) wonnen ruim van de middenpartijen. De grote verliezer was het ooit zo grote CDA.

Nieuwe Regering mogelijk snel

Die twee winnende partijen werden uitgenodigd om dan  ook maar samen een nieuwe Regering te gaan vormen en  het liefst zo snel mogelijk. Beide willen dat wel en  er zal nu dus in de komende weken geformeerd gaan worden tussen die twee.

De Koningin

Normaliter zou de Koningin het nu razend druk gehad  hebben omdat zij altijd de regie voerde bij een formatie. Maar dit jaar dus niet.Op initiatief van  het D66 Tweede Kamerlid Schouw mocht ze de formatie  niet meer doen en doet de Tweede Kamer het nu zelf.

Niet blij

De Koningin was natuurlijk niet blij met de inperking  van haar taak, maar liet naar buiten toe daar niets  van blijken. Het is ook bekend dat de Kroonprins met  die inperking niet gelukkig is, maar beiden kunnen hier niets tegen doen.

De troonrede

Er staan ons in 2013 veel belastingverhogingen
te wachten, maar of die allemaal doorgaan weet echter  niemand, want op donderdag 20 september werd pas de  nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. Er komen maar liefst 51 nieuwe Kamerleden binnen en dus waren er  ook 51 voor het laatst aanwezig.

Modern

Voor het eerst werd de traditionele Miljoenennota aan  de Tweede Kamer aangeboden door middel van een tablet  computer en dat bespaart vele duizenden pagina's aan drukwerk en "gesjouw". Ze waren er erg blij mee die  Kamerleden. Ze kregen hun tablet namelijk gratis!

Digitaliseren

Ook de Kamervoorzitter was blij met die ontwikkeling en ook voor ons thuis is het beter, want we kunnen de  kamerstukken nu beter bewaren en weer lezen. Hiermee  hoopt de Regering alleen al enkele tonnen aan euro's  te besparen aan drukwerk.

Bezuinigingen

Zeker is dat we in de komende tijd veel bezuinigingen te  verwerken zullen krijgen. Door de Crisis is onze  Staatsschuld inmiddels al opgelopen naar 447 miljard  Euro. Dat is te hoog en dus zal er fors bezuinigd  gaan worden.

Drank

Zo gaan alle niet-voedsel producten per 1 oktober met  twee procent omhoog, terwijl de alcoholische dranken  en de sigaretten nog eens extra omhoog gaan. Men wil over vier jaar alles weer netjes in orde hebben en  ook zo houden. De werkloosheid stijgt naar 520.000.

Het Weer

Nu de Zomer voorbij is, kunnen we concluderen dat de  Zomer dit keer een verrassend slot had. Terwijl de  Zomer zelf koud en nat was, kregen we toch nog een mooi staartje van de Zomer met een heel hoog "Indian Summer" gehalte.

Herfst

Maar die Indian Summer is inmiddels ook voorbij, want  de temperaturen zakken nu terug naar hooguit 15 of 16  graden en met ook nog eens veel regen. Kortom, herfst  dus! We zullen daar aan moeten gaan wennen, want het  Weer zal alleen maar slechter gaan worden.

Chalet huren

Veel mensen zijn op het Internet al op zoek gegaan  naar een mooie "huur chalet" in Oostenrijk om daar  voor een paar weken hun skivakantie in door  te kunnen gaan brengen. Een chalet huren is opeens  populair geworden.

Reisbureaus

Voor het huren van een chalet boekt men niet meer bij  de traditionele Reisbureaus. Men struint zelf het  internet af op zoek naar een Chalet om te huren, vaak  bij mensen Privé, en vooral in Oostenrijk. Daar staan   veel chalets online te huur.

Prins Constantijn

De derde en Jongste zoon van Koningin Beatrix heeft  in Brussel bij de Europese Unie promotie gemaakt. Hij  wordt er plaatsvervangend Hoofd van het Kabinet van onze eurocommissaris daar in Brussel. De Prins is nu  42 jaar.

Verheugd

Die Eurocommissaris is zoals u weet de bekende VVD  Politica Neelie Kroes, die over de Digitale Agenda in  Europa gaat. Volgens haar is Prins Constantijn een  harde werker en een goede teamspeler. Ze is dan ook  verheugd met zijn promotie.

Brussel

Hij en zijn vrouw Prinses Laurentien wonen al jaren met hun drie kinderen in Brussel. Hij werkt al sinds  2010 voor Neelie Kroes en wordt nu dus haar rechter  hand. Hij publiceerde al eerder rapporten over het  grote belang van een digitale Wereld in Europa.

De laatste tank

In het afgelopen weekend nam Nederland definitief
afscheid van haar laatste tank. Zoals U weet zijn de  tanks uit de Nederlandse Landmacht verdwenen door een  bezuiniging van een miljard euro. Ze staan nu te  koop!

Ceremonie

In Den Haag werd tijdens een ceremonie op het Lange  Voorhout met "pijn-in-het-hart" en met veel tegenzin  afscheid genomen van onze laatste zestig tanks en de  daarbij horende soldaten.

Verbitterd

De commandant was verbitterd over deze ontwikkelingen en haalde hard uit naar de politiek Den Haag die de  tankdivisie had wegbezuinigd. Ook waren er veel veteranen bij deze plechtigheid aanwezig.

Ontbonden

Met veel ceremonie en met een brok in de keel werden uiteindelijk het regiment Huzaren van Sytzama en het  regiment Huzaren Prins van Oranje met groot militair  ceremonieel ontbonden. Daarna werden de vaandels van  die regimenten op een tank gelegd.

Filippijnse au pairs gevraagd

De kosten voor de kinderopvang zijn in ons land in de  afgelopen tijd fors gestegen en voor sommigen zelfs  onbetaalbaar geworden. Sommige ouders hebben daar een  oplossing voor gevonden, zij nemen nu een au pair uit  het buitenland, vooral uit de Filippijnen, in huis.

Besparing

Met zo'n buitenlandse au pair kunnen ze dan ook vele  honderden euro's per jaar in kosten besparen.
Jaarlijks komen er zo'n 2.000 au pair meisjes naar  Nederland. Toch vindt deze nieuwe trend hier geen  goede ontwikkeling.

Goedkoop

Men vreest namelijk dat veel mensen hier vooral op  zoek zijn naar goedkope huishoudelijke hulpjes,
terwijl die au pairs eigenlijk naar Nederland komen  voor een culturele uitwisseling en onder strikte  voorwaarden hier maar mogen werken.

Zeeuwse Kranten

Voor degenen onder U die graag historische oude
kranten willen doorsnuffelen is er goed nieuws. Er  kan vanaf nu namelijk ook in oude Zeeuwse kranten  gelezen worden via een nieuwe databank.

Zoeken

In die krantenbank op www.krantenbankzeeland.nl kan  men ook de oudste voorlopers van de huidige Zeeuwse  kranten lezen. Men heeft er verder de mogelijkheid om  er in te zoeken op datum of een trefwoord.

Mail voor reacties of voor gewoon even een gezellige  mailtje s.v.p altijd naar:

Jan@Lugtpost.com

==========================================================================================
groeten

Jan
Nederland